De invasie van de eikenprocessierups….

De invasie van de eikenprocessierups:

Waar gaat het precies over en 'what to do'?

De media staan er roodgloeiend van: de opmars van de eikenprocessierups.  Om eerlijk te zijn: tot vorig jaar hadden wij er nog nooit van gehoord. Nu heeft ineens iedereen het er over en is opzoek naar verlichting. 

🦋Wie is deze ‘jeukrups’ precies?
De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder Thaumetopoca processionea L, die van juli tot september haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. De eitjes komen eind april, begin mei uit. De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen en dikke takken grote nesten – een dicht spinsel met daarin vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Vanuit deze nesten gaan ze ‘s nachts in processie (vandaar de naam) op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Na een aantal vervellingsstadia zijn de rupsen in juli volgroeid en verpoppen ze zich tot vlinder.
Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen, die in feite hun verdedigingsmechanisme zijn. De brandharen bestaan uit pijlvormige haren voorzien van weerhaakjes, die gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen.
De brandharen geven een lichaamsvreemd eiwit af (thaumetopoiene), waar het lichaam op reageert met de productie van histamine, dat de bekende allergische klachten geeft.

In de getroffen regio’s wordt o.a. aloë vera aanbevolen door de gemeentes! Ook de GGD heeft een speciale website gelanceerd waar ze aloë vera adviseren bij jeuk. Check de folder Rupsen en Gezondheid op de speciale website van de GGD: https://www.oakie.info/

Het is natuurlijk geen fijn begin van je zomer als je je de hele dag gek jeukt 😅
Kom daarom gerust eens bij ons in de winkel langs voor verschillende soorten zalf en crème, in combinatie met een (natuurlijk) antihistaminicum die jou verlichting kunnen bieden als je ten prooi gevallen bent aan dit kriebelige vriendje 😉

Tot snel! 🌿

 

Koninginnelaan 97
7315 BP Apeldoorn

  • info@degezondezaakapeldoorn.nl
  • 055-5212662

BESTEL VIA WHATSAPP:
T. 06-57455675

Maandag 11.00 – 17.30
Dinsdag t/m Vrijdag 09.30 – 17.30
Zaterdag 09.30 – 16.30