WAT IS EEN ETERISCHE OLIE?

WAT IS EEN ETERISCHE OLIE?

En het gebruik hiervan...

Een etherische olie is een vluchtige olie. Dit wil zeggen dat de olie vervliegt in de lucht. De geur van de olie is door het verdampings- of vervliegingsproces goed merkbaar. Etherische oliën worden gewonnen uit plantaardig materiaal en door destillatie of koude persing hebben ze elk een unieke en geconcentreerde samenstelling. Vanwege de bijzondere eigenschappen van elk product, namelijk: het chemotype, de geografische oorsprong en de kenmerkende teelt- en extractiewijze, kent elke aromatische olie een eigen specifieke werking.

Etherische olie, aromatische olie of essentiële olie
De etherische olie wordt ook wel aromatische- of essentiële olie genoemd. De eerste benaming: aromatische olie, heeft de olie te danken aan haar geurende eigenschap. Aangezien het vaak om aangenaam geurende stoffen gaat, wordt dit meestal als prettig ervaren. De laatste naam: essentiële olie is minder logisch. Hoewel de stof prettig is en een heilzame werking kan hebben, is de olie niet ‘essentieel’. We kunnen namelijk ook zonder de etherische olie. Deze benaming is (foutief) afgeleid van het Engelse woord voor aroma of geur, ‘essence’.

Het gebruik van de etherische olie
Afhankelijk van de aard van het product en het gewenst effect, bieden etherische oliën verschillende gebruiksmogelijkheden. Sommige oliën zijn sterk in huidverzorging, andere hebben een gunstig effect op de luchtwegen. Hierbij is elke etherische olie een geconcentreerd plantaardig extract waarbij de aanbevolen dosis en de specifieke gebruikswijze nauwkeurig opgevolgd dient te worden. De verschillende gebruiken van de aromatische olie worden hieronder opgesomd:

1. Verstuiving
Het verstuiven van de olie in de lucht is voor iedereen de meest toegankelijke en gebruikelijke manier om optimaal te genieten van de etherische oliën. Naast het ondersteunen bij de ademhaling, helpt de olie ook ontspannen, zorgt het verstuiven voor een zuivering van de omgevingslucht en verdrijft het doordringende geuren.

Gebruik
Voor een ideale verspreiding wordt een verstuiver gebruikt die de etherische oliën omzet in microdruppels en zo de aroma’s verspreidt zonder verwarming.
– 5 à 10 druppels in functie van de grootte van de verstuiver en de oppervlakte van de ruimte
– 3 à 4 maal per dag 15 à 20 minuten

2. Baden
Dankzij een dubbele werking via de huid en de luchtwegen, geniet je op een eenvoudige en doeltreffende manier van de therapeutische werking en de aromatische voordelen van de etherische oliën tijdens het baden.

Gebruik
Omdat etherische oliën van nature niet oplosbaar zijn in water, is het vermengen met een badschuim of basisolie aan te raden. Om zo te genieten van een optimale verspreiding van het product.
– Meng 5 druppels in 10 ml badschuim of basisolie (zoals zoete amandelolie), giet vervolgens in een bad met warm water.

3. Massage
Etherische oliën zijn lipofiele vloeistoffen die eenvoudig door de verschillende lagen van de huid worden opgenomen. Door de krachtige en sterk geconcentreerde stoffen, worden de meeste etherische oliën gewoonlijk vermengd met een plantaardige basis olie voor het product op de huid wordt aangebracht.

Gebruik
– Meng 5 druppels in 10 ml neutrale plantaardige olie zoals zoete amandel-, jojoba-, hazelnoten- of macadamiaolie.

4. In de keuken
Koken met etherische oliën is een streling voor alle zintuigen. De aromatische oliën zorgen voor een smaakvolle belevenis in de keuken en geven een heerlijke, creatieve toets aan elk gerecht.

Gebruik
De intensiteit van de etherische oliën is vergelijkbaar met het gebruik van de verse plant.
– 1 à 2 druppels zijn voldoende om je gerecht op smaak te brengen.

5. Inademing
Van het aanbrengen van enkele druppels op een zakdoek tot het verdampen in een kom met warm water, de mogelijkheden voor het inademen van etherische oliën zijn hoe dan ook bevorderend voor het ademhalingscomfort. Eucalyptus globulus of radiata lenen zich hier perfect voor.

gebruik
– Breng 3 à 5 druppels aan op een (vochtige) zakdoek, sjaal, hoofdkussen of vermeng met warm water.

6. Inname
Voor oraal gebruik is het steeds aan te raden de etherische olie verdund in te nemen met wat suiker, honing of op een stukje brood.

Gebruik
-Neem maximaal 1 druppel per dag oraal en verdund in, gedurende 4 dagen. Raadpleeg een deskundige voor advies.

De essentiële oliën van Purasana
De etherische oliën van Purasana zijn zorgvuldig geselecteerde aromatische extracten die de beste kwaliteit bevatten om een optimale therapeutische werking op lichaam en geest te bevorderen. Alle essentiële oliën van Purasana zijn:

* Van biologische herkomst
* Puur (onverdund) en natuurlijk
* Zonder chemische bewaarmiddelen
* Zonder synthetische parfums
* Zonder kleurstoffen
* Niet getest op dieren

Naast Purasana, hebben wij ook de etherische oliën van o.a. Chi, Volatile, Biover, Aromed, Arkopharma en Jacob Hooy in het assortiment. 

 

Koninginnelaan 97
7315 BP Apeldoorn

  • info@degezondezaakapeldoorn.nl
  • 055-5212662

BESTEL VIA WHATSAPP:
T. 06-57455675

Maandag 11.00 – 17.30
Dinsdag t/m Vrijdag 09.30 – 17.30
Zaterdag 09.30 – 16.30